İşsizlik Maaşı

işsizlik maaşı

İşsizlik maaşı bir diğer adı ile işsizlik ödeneği, bir iş ya da iş yerinde sigortalı olarak çalışan bir kişinin çalışma isteği, yeteneği veya sağlık ile ilgili herhangi bir sorun yaşamaksızın ve kendi istek ve kusur duşunda işini kaybetmesi halinde verilen ödenektir. İşsizlik maaşı, işini kaybeden sigortalının, hayatını idame ettirebilmesi için bir yeni iş bulma sürecinde gerekli ekonomik desteğin sağlanmasını amaçlar. İşsizlik maaşı alınabilmesi için, tanımdan da anlaşılacağı üzere sigortalı işsizin kendi istek ve kusuru dışında işinden ayrılmış olması gerekir. İşsizlik maaşı, devlet tarafından kurulmuş mecburi bir sigorta kolu olup işsiz kalan sigortalı ve ailesinin güç durumlara düşmesini kısmen de olsa önlemek amacıyla bağlanır. Ancak ödenekten yararlanmak için belirli şartların karşılanıyor olması gerekir.

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı ile sigortalı işsizlerin gelir sürekliliğini sağlamak amaçlanmaktadır. Ancak bu ödeneğin alınması için işçinin kendi isteği ve kusuru ile işten ayrılmamış olması gerekir. Bununla birlikte, aşağıda ifade edilen şartların karşılanması da karşılanıyor olması gerekir:

  • İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen kişi, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 günlük sürede hizmet akdine tabi olmalıdır.
  • Kişi, işsizlik ödeneği almak istiyorsa hizmet akdinin feshedilmesinden önceki son 3 sene zarfında en az 600 günlük süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır.
  • Hizmet akdi feshedildiği andan itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen müracaat edilmeli veya elektronik ortam üzerinden yani İŞKUR resmi web adresinden başvuruda bulunulmalıdır.

Söz konusu koşulları sağlayan sigortalı işsizler, işsizlik maaşı almaya hak kazanır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Bağlanır?

İşsizlik maaşının nasıl bağlanılacağı, ödenekten yararlanmak isteyen, kendi istek ve kusuru duşunda işsiz kalan sigortalılar tarafından merak edilir. İşsizlik maaşı almak için öngörülen şartları karşılayan kişi, hizmet akdinin feshedildiği andan itibaren 30 gün süre içinde kendisine en yakın İŞKUR birimine müracaat etmelidir. Müracaat, İŞKUR birimine şahsen gerçekleştirilmeli veya elektronik ortam üzerinden yapılmalıdır. İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen kişi, başvuruyu bizzat yapmalıdır. Yani, avukatı ya da vekili ile müracaat etmesi söz konusu değildir. Fakat, süreç içerisinde yapılması gereken işlemlere ilişkin hukuki danışmanlık alınmasının önünde hiçbir engel yoktur. Engel olmadığı gibi deneyimli bir iş hukuku avukatından hukuki danışmanlık alınması, hak ve menfaat kaybı yaşamamak adına da son derece önemlidir.

İşsizlik maaşı için İŞKUR birimine veya İŞKUR internet sitesine yapılacak başvuru süre şartına bağlanmıştır. Hizmet akdinin feshedilmesinden itibaren 30 günlük süre öngörülmüştür. Bu süre zarfında müracaat edilmelidir. Mücbir sebepler dışında bir sebepten dolayı başvurunun gecikilmesi halinde işsizlik maaşı hakkı düşmez, bu durumda da başvuruda bulunulabilir ancak başvuru için geç kalınan süre, toplam hak sahipliği süresinden düşürülerek belirlenir.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre İle Alınabilir?

İşsizlik maaşı süresiz alınabilen bir ödenek olmayıp en az 180 gün en fazla da 300 gün süre ile alınabilir. Yani işsizlik maaşı en az 6 ay en fazla 10 ay ödenir. Ödenekten yararlanmak için öngörülen koşulları sağlayan sigortalı işsizler, işsizlik maaşına müracaat ederek bu maaştan yararlanabilir. Müracaat eden kişi, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigorta kapsamında çalıştı ve işsizlik sigortası primini ödedi ise 180 gün,
  • 900 gün sigorta kapsamında çalıştı ve işsizlik sigortası primini ödedi ise 240 gün,
  • 1080 gün sigorta kapsamında çalıştı ve işsizlik sigortası primini ödedi ise 300 gün,

Süre ile işsizlik maaşından yararlanabilir.

Dava Açan İşçiye İşsizlik Maaşı Ödenir Mi?

İşvereni tarafından haksız bir gerekçe ile işinden çıkarılan ya da haklı bir nedenin varlığına dayanarak işinden ayrılan işçinin işten çıkış kodu işvereni tarafından SGK’ye doğru bir şekilde bildirilmelidir. Aksi takdirde işçinin işsizlik maaşı alması mümkün değildir.

İşvereni tarafından haksız bir biçimde işinden çıkarılan ya da haklı sebep öne sürerek işinden ayrılan işçinin ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi için açacağı davayı kazanması durumunda ise geçmişe dönük olarak, esasında hak ettiği ancak işverenin yanlış bildirimi nedeni ile elde edemediği işsizlik ödeneğini alabilmesi için muhakkak hizmet akdinin feshedilmesinden sonra 30 gün içinde işsizlik maaşı bağlanması için İŞKUR birimine müracaat yapmış olması gerekir. Aksi takdirde işsizlik maaşı alması mümkün değildir.

Arabuluculuk Anlaşmasıyla İşveren İle Anlaşan İşçiye İşsizlik Maaşı Bağlanır Mı?

İşvereni tarafından haklı gerekçe olmaksızın işinden çıkarılan ya da haklı nedenin varlığında işinden ayrılan işçinin, dava açmaksızın arabulucu aracılığı ile işçilik alacaklarının kendisine ödenmesi hususunda işvereni ile mutabık kalması halinde de arabuluculuk anlaşma belgesi ilam niteliğinde belge olarak kabul edileceği için kişinin işsizlik maaşı alması mümkündür. Uygulamada da süreç, ifade edilen şekilde tezahür etmektedir. Yani işten çıkarılan işçi, anlaşma belgesini İŞKUR birimine ibraz ederek işsizlik maaşı almak istediğini ifade etmekte ve İŞKUR tarafından yapılan araştırma neticesinde belgenin doğruluğuna kanaat edilerek, diğer şartların da karşılanmış olması halinde işsizlik maaşı bağlanmaktadır. Tüm şartlar karşılanmasına karşın işsizlik ödeneği bağlanmazsa bu durumda maaş talebinde bulunan kişinin dava açma hakkı mevcuttur.

İşsizlik Maaşı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşsizlik maaşı alan bir kişi, maaşı aldığı dönemde:

  • İkamet adresi değişirse,
  • Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden yaşlılık aylığı almaya başlarsa,
  • Yetkili kabul edilen sağlık kuruluşunca istirahatli kılınırsa,
  • Silah altına alınırsa,
  • Ülke dışına çıkarsa,
  • İşsizlik maaşı aldığı süreçte bir işte çalışmaya başlar veya mahkeme kararı ile işe iade edilirse,

Söz konusu durumu kendisine en yakın İŞKUR birimine yahut Alo170’e bildirmelidir. Bu bildirim, söz konusu durumun tezahür etmesini takiben 15 gün içinde gerçekleştirilmelidir. İşsizlik maaşı alan sigortalı işsiz, şahsi kusuru nedeniyle veya bilgilerdeki eksiklik yahut hata sebebiyle yapılan fazla ödemeleri, yasal faizi ile birlikte ödemekle yükümlüdür. Bu nedende, yukarıda ifade edilen hallerin varlığında 15 gün süre geçirilmeden mevcut durumun İŞKUR’a veya Alo170’e bildirilmesi son derece önemlidir.

İşsizlik Maaşı Miktarı

İşsizlik ödeneği belirlenirken, sigortalı işsizin son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınır. Günlük işsizlik maaşı, sigortalı işsizin son dört aylık prime esas kazancı gözetilerek tespit edilen günlük ortalama brüt kazancın %40’ı olarak belirlenir. Bu şekilde hesap edilen işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücret brüt tutarının %80’inden daha fazla olamaz. Öte yandan, işsizlik maaşının damga vergisi dışında bir vergi kesintisine tabi tutulması da mümkün değildir.

  Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması Hesaplanan İşsizlik Maaşı Miktarı Damga Vergisi Ödenecek İşsizlik Maaşı Miktarı
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan 3.577,50 1.431,00 10,86 1.420,14
Son 4 Ay 4.100 TL ile Çalışan 4.100,00 1.640,00 12,45 1.627,55
Son 4 Ay 7.500 TL ile Çalışan 7.500,00 2.862,00 (*) 21,72 2.840,28
(*)  Hesap edilen işsizlik maaşı miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için işsize ödenecek aylık işsizlik maaşı bu şekilde hesaplanmıştır. 2021 yılında brüt asgari ücret 3.577,50 TL’dir.

 

Kaynak: https://leventsamgar.com/issizlik-maasi/

 

The post İşsizlik Maaşı first appeared on Güncel Paylaşım.

source https://www.guncelpaylasim.com/issizlik-maasi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histereskopi

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler İçin Yönetim Sistemi

Instagram Hikayesinde Arka Plan Rengi Nasıl Değiştirilir?