Çarşı ve Mahalle Bekçileri Görev ve Yetkileri

Çarşı ve Mahalle Bekçileri

Türkiye genelinde çok ciddi anlamda tartışma konusu olan Çarşı ve Mahalle Bekçileri görev ve yetkileri üzerine kapsamlı bilgiler sunmak istiyoruz. Bilindiği üzere 2017 yılında uzun bir aradan sonra ilk defa alımı yapılan Bekçi projesi, 2018 yılında Türkiye’nin tüm büyük illerine doğru yayıldı ve 2020 yılında ise tüm Türkiye illerinde bekçi kadroları resmi bir şekilde kendisini gösterdi.

Çok kısa bir zaman dilimi içerisinde aldıkları eğitim ile göreve atanan ve zaman içerisinde iyi ya da kötü ciddi bir medya ve siyasi karalama malzemesi olarak kullanılmaya başlandı. İnsanlar da ilk zamanlarda bekçilerin durdurma ve kimlik sorma yetkisine yönelik olarak ciddi bir eleştiri durumu içerisindeydi. Ancak günümüzde bu durum biraz daha değişti.

Yeni çarşı ve mahalle bekçileri kanunu ile yapılan düzenleme ile bekçilerin görev ve yetkileri ile alakalı olarak detaylar ciddi anlamda kesinleştirildi. Bekçiler kimlik sorabilir mi? Araç durdurabilir mi? Ceza yazabilir mi gibi soruların tamamına da bu makalemiz ile birlikte yanıt verme niyeti içerisinde olacağız.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Görev Yetkileri

Genel itibari ile çok fazla soru var ancak biz bu soruların tamamına mümkün mertebe kısa süre içerisinde bilgiler sunma yoluna gideceğiz. Görev ve yetkileri açısından özellikle birçok kişinin hala tam bilmediği bekçiler ile alakalı olarak detayları sunmak istiyoruz.

Durdurma Yapabilir, Kimlik Sorabilir

ÇMB görevlileri, görev saatleri içerisinde ve görev aldıkları mıntıka dahilinde şüphelendiği kişileri durdurma yetkisine sahiptir. Durdurdukları bu kişilere kimliklerini ibraz etmelerini söyleyebiliriz ve GBT kontrolü yapabilir.

Kimlik istenen kişinin kimliğini ibraz etmemesi durumunda KOLLUK KUVVETİNE KİMLİK İBRAZ ETMEME suçundan idari yaptırım uygulayabilir.

Araç Durdurabilir, Kontrol Yapabilir, Ceza Yazdırabilir, Araç Bağlayabilir

Çarşı ve Mahalle Bekçileri, görevli oldukları mıntıka dahilinde araç durdurma yetkisine sahiptir. Bu süreç içerisinde ehliyet kontrolü yapabilir, aracın sigorta ya da muayene eksiklerini kontrol edebilir. Gerekli durumlarda ise trafik ekiplerini çağırmak sureti ile idari yaptırım ve araç bağlama yetkilerini de kullanabilirler. Makul süreler içerisinde tüm işlemleri yazılı evraklara dayandırmak sureti ile uygulama şansına erişebilir.

Bekçi Görev ve Yetkileri

Kademeli Zor Kullanabilir

Çarşı ve Mahalle Bekçileri, güvenliğin ve asayişin ciddi anlamda bozulduğu durumlarda, mukavemete uğradıkları durumlarda kademeli şekilde zor kullanabilir. Kademeli ne demek? Sözlü uyarılara rağmen sıkıntının devam etmesi durumunda bekçiler maddi güç (biber gazı, job) yöntemlerine başvurabilir. Fiziki olarak da zor kullanabilmek sureti ile kişileri geçici olarak yakalayabilir.

Silah Kullanabilir

Çarşı ve Mahalle Bekçileri, kanuni tanımlarında silahlı kolluk kuvveti olarak geçer. Asayişin gerektirdiği durumlarda silah kullanma yetkisi mevcuttur. Genel literatürde bıçak dahi silah olarak geçer. Bekçiler, kendilerine silah kullanılması durumunda ya da bir çatışma ortamında silahlarını kullanabilir.

Silah kullanmada da mevzuat kuralları söz konusudur. Önce havaya uyarı ateşi açar ve sonrasında tehlike devam ediyor ise kişilere yönlendirebilir.

Suça ve Suç Aletine El Koyabilir

Çarşı ve Mahalle Bekçileri, savcı ya da hakimliklerden alınan önleyici arama yetkisine sahip ise araç içerisinde ÖNLEME ARAMASI yapabilir. Bu önleme araması esnasında herhangi bir suç ve suç aleti bulması durumunda bunlara geçici olarak el koyma ve polis merkezlerine teslim etme yetkisine sahiptir.

Bekçiler, ağırlıklı olarak ÖNLEYİCİ HİZMET personelidirler ve suç oluşmadan önce engellemek amaçlı her türlü görevi ifa etmek ile yükümlüdür. Birçok yetkisi açısından Polis ile benzer yetkilere sahip olduklarından dolayı kesinlikle dikkatli olunması gerekir.

The post Çarşı ve Mahalle Bekçileri Görev ve Yetkileri first appeared on Güncel Paylaşım.

source https://www.guncelpaylasim.com/carsi-ve-mahalle-bekcileri-gorev-ve-yetkileri/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histereskopi

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler İçin Yönetim Sistemi

Instagram Hikayesinde Arka Plan Rengi Nasıl Değiştirilir?