Triptofan Nedir ve Uykuyu Nasıl Etkiler?

Triptofan, teknik olarak L-triptofan, bir amino asittir. Onu hindide bulabilirsiniz, ayrıca aşağıdakiler dahil olmak üzere çok sayıda başka yiyeceklerde de bulabilirsiniz;

  • Tavuk ve sığır eti gibi etler
  • Yoğurt, süt, yumurta ve peynir gibi süt ürünleri
  • Tohumlar ve fındık
  • Fasulye ve tofu
  • Balık

Triptofan Uyumanıza Nasıl Yardımcı Olur?

Vücudunuz triptofanı sindirdiğinde, onu niasin adı verilen bir B vitaminine dönüştürür. Niasin, vücudunuzun ruh halinizi, hafızanızı, iştahınızı ve bu tartışmanın anahtarı olan uykunuzu düzenlemede yer alan “mutlu” nörotransmitter olan serotonini yaratmasına yardımcı olur.

Triptofan

Gün boyunca serotonin seviyeleriniz uyanık kalmanıza ve duygusal olarak dengede kalmanıza yardımcı olur. Geceleri epifiz beziniz serotonini metabolize etmeye ve onu melatonine dönüştürmeye başlar. Daha popüler olarak “uyku hormonu” olarak bilinen melatonin, sizi uykulu hissettiren şeydir. Beyniniz melatonin üretimine başladığında, daha uykulu ve uykulu hissetmeye başlarsınız.

Dahası, triptofanın ilk etapta serotonine sentezlenmeye başlaması o kadar kolay değil. Yediğiniz yiyecekler çeşitli amino asitlerden oluşur ve bunlardan sadece biri triptofandır. Bu yiyecekleri sindirdiğinizde, tüm bu amino asitler beyninize ulaşmak için rekabet eder.

Neyse ki triptofanın ekibinde gizli bir silahı var: karbonhidratlar. Karbonhidrat yediğinizde, vücudunuz insülin salgılar. Uygun şekilde, insülin biri hariç tüm amino asitleri kanınızdan uzaklaştırır. Tahmin ettiniz – triptofan. Kan dolaşımınıza hakim olan triptofanla, beyninize ulaşması ve serotonin seviyenizi artırmaya başlaması kolaydır.

The post Triptofan Nedir ve Uykuyu Nasıl Etkiler? first appeared on Güncel Paylaşım.

source https://www.guncelpaylasim.com/triptofan-nedir-ve-uykuyu-nasil-etkiler/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histereskopi

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler İçin Yönetim Sistemi

Instagram Hikayesinde Arka Plan Rengi Nasıl Değiştirilir?