Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) Nedir?

Çoğaltılmış, paylaşılan ve senkronize dijital verilerin bir kombinasyonunu kullanan dağıtılmış defter teknolojisi (DLT), dijital kayıtlara eşzamanlı erişime izin veren altyapıdır. DLT, çeşitli fiziksel konumlarda verilerin yedeklenmesiyle, neredeyse sıfır kesinti süresine sahip olmayı mümkün kılan bir fikir birliği elde eder. Blockchain tartışmasız en ünlü DLT örneğidir, ancak tek örnek olmaktan çok uzaktır. Peki, dağıtılmış defter nedir ve günlük hayatta nasıl kullanılır?

Dağıtılmış Defter Nedir?

Dağıtılmış bir defter, işlemleri üçüncü tarafların katılımı olmadan işlemeyi mümkün kılar. Bir veritabanından farklı olarak, dağıtılmış defterlerin merkezi yöneticileri veya tekil depolama tesisleri yoktur. Birden fazla katılımcı tarafından yönetilen dağıtılmış bir defter, birden fazla bina, konum ve hatta ülkeyi kapsayan merkezi olmayan bir ağa dayanır. Konsensüs algoritmalarını kullanan bu eşler arası ağ, düğümler arasında çoğaltmanın sağlanmasına yardımcı olur.

DLT’nin türüne bağlı olarak, dört tür konsensüs algoritması vardır: iş kanıtı, hisse kanıtı, oylama sistemleri ve hashgraflar. Tek bir veri değeri veya ağın durumu üzerinde gerekli anlaşmayı sağlamak için kullanılan konsensüs mekanizmaları hataya dayanıklıdır ve çok aracılı sistemlerin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, işlemleri işlemek, doğrulamak veya doğrulamak için artık aracılara gerek yoktur. Dağıtılmış bir defter hem genel hem de özel olabilir. Defterlerin veya düğümlerin erişilebilirliği ile belirlenen dağıtılmış defterler, çeşitli kullanıcılar için farklı düzeylerde izinlere sahip olabilir.

Dağıtılmış Defter Teknolojisi Ne İçin Kullanılır?

Yeni bir teknoloji türü olsa da, DLT birçok endüstride devrim yaratma potansiyeline sahiptir. İşte bunlardan birkaçı.

Dağıtılmış Defter Teknolojisi

Finansal Hizmetler

DLT’nin, özellikle de blockchain’in bir bütün olarak finans sektörünü iyileştirmek için nasıl kullanılabileceği hakkında çok şey söylendi. Neredeyse anında dünyanın her yerine para göndermek için kullanılabilir, aynı zamanda önemli ölçüde daha ucuz ve daha erişilebilirdir. Altyapısı zayıf ve geleneksel bankalara erişimi olmayan bölgelerde yaşayan bireyler için DLT, dijital ekonomiye sorunsuz bir şekilde katılmayı mümkün kılıyor.

Oylama

Zor topografyaya sahip birçok ülke için oylama süreci zor ve zaman alıcı olabilir. Hükümetler, DLT kullanarak, oylama uygulamalarının hızını, verimliliğini ve güvenilirliğini geliştirmekten yararlanabilir. Aslında, seçimlere katılım oranını bile artırabilir ve posta yoluyla oylama uygulamaları için genellikle hararetli bir tartışma konusu olan dolandırıcılık olasılığını azaltabilir.

Eğlence

Akış, sanatçıların çalışmalarını paylaşmak için birincil kanal haline geldiğinden, DLT telif ücretlerini etkili bir şekilde doğrudan ilişkilendirmeyi mümkün kılar. DLT ile akış sağlayıcıları, sanatçılara makul bir zaman çizelgesi içinde ve daha az ücretle ödeme yapmak için muhasebe önlemlerini düzenleyebilir. Ek olarak, sanatçılar ve yapımcılar, kesin bir işlem defterine sahip olarak dağıtımcıların yolsuzluğunu da önleyebilirler.

Emlak

DLT ile gayrimenkul geliştiricileri ve acenteleri, bir mülkün geçmişi hakkında daha iyi bir anlayışa sahip olabilir. Geleneksel listeleme hizmetleriyle karşılaştırıldığında, DLT önceki mülkiyeti, yenilemeleri ve satışları şeffaf hale getirir. Bu sayede gayrimenkul alıcıları, satın almadan önce bir mülk hakkında daha bütünsel bir anlayışa sahip olabilirler.

Sağlık Hizmeti

DLT’yi kullanarak, doktorların her check-in yaptığınızda hasta geçmişinizi sorması gerekmez. Tek bir QR kodu veya numarası ile dünyanın her yerindeki hastanelerde hasta kayıtlarına erişilebilir. Bu sadece doktorların daha bilinçli teşhis koymasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hastaların hasta geçmişlerini hemen paylaşamayacakları acil durumlarda da hastalara yardımcı olabilir.

The post Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) Nedir? first appeared on Güncel Paylaşım.

source https://www.guncelpaylasim.com/dagitilmis-defter-teknolojisi-dlt-nedir/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histereskopi

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler İçin Yönetim Sistemi

Instagram Hikayesinde Arka Plan Rengi Nasıl Değiştirilir?