Köpek Maması Çeşitlerinin Sahip Olması Gereken Özellikler

köpek maması

Köpek sahiplendikten sonra dikkatlice yapılması gereken köpek maması seçimi köpeklerin sağlıklı gelişmeleri ve sağlıklarının sürdürülebilmesi adına önemlidir. Köpek maması çeşitleri farklı yaş gruplarına, ırksal farklılıklara ve köpeklerin kilo durumlarına uygun şekilde formüle edilirler.

Tüm bunlara ek olarak köpeklerin sahip veya yatkın oldukları sağlık sorunlarına uygun şekilde besin ve vitamin dengesi bulunan köpek maması çeşitlerine de erişim sağlanabilir. Her ne kadar tüm kaliteli köpek maması çeşitleri benzer içeriklere sahip olsa da köpek maması içerikleri hakkındaki farkındalığın artması en doğru seçimlerin yapılabilmesi adına önem taşır. Bu yazımızda köpek maması çeşitleri içerisinde bulunması gereken temel besinler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Kaliteli Köpek Maması İçeriklerinde Olması Gerekenler

Köpek maması seçimi sırasında tercih edilecek ürünün içerisindeki besinlerin, besinlerin oranlarının, vitamin ve minerallerin dikkatle incelenmesi gerekir. Köpeklerin ihtiyaçları yaşam evreleri özelinde değişebilse de kaliteli köpek maması içerikleri belli standartlara sahiptir.

Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse köpek maması çeşitlerinde altı temel tür besin bulunması gerektiğini ifade edebiliriz. Bu temel besinler proteinler, karbonhidratlar, yağlar, lifler, vitaminler ve mineraller şeklinde sıralanabilir. Kaliteli besin kaynaklarından üretilen köpek maması çeşitleri ile köpeklerde dengeli ve tam bir beslenme sunulabilir.

Protein

Kaliteli köpek maması içeriğindeki proteinler sayesinde köpeklerin kas, kemik ve cilt sağlığını desteklemek mümkün olur. Proteinler köpek beslenmesinin temel dayanak noktalarından biridir. Köpek maması çeşitleri balık, tavuk, kuzu, ördek ve hindi gibi farklı hayvanların etlerini protein kaynağı olarak barındırabilir. Bu protein kaynaklarının kaliteli olması saklanma ve işlenme şekilleri ile de yakından ilişkilidir.

Karbonhidrat

Yetişkin köpek maması ve yavru köpek maması çeşitlerinde bulunması gereken diğer temel besin grubu karbonhidratlardır. Karbonhidratlar köpeklerin gün içerisinde ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlar. Fakat mamalardaki karbonhidrat oranının dengeli olması gerekir, fazla karbonhidrat köpeklerin aşırı kalori almalarına yol açarak obezite sorunu ile karşılaşmalarına yol açabilir. Köpeklerde aşırı yağ birikimi ve fazla kilo ile karakterize obezite yaşam süresini ve kalitesini azaltan, ek hastalıklara yol açan bir rahatsızlıktır.

Yağ

Tıpkı insanlar gibi köpekler de sağlıklı kalabilmek adına belirli oranda yağ tüketmelidir. Köpek beslenmesine eklenen yağların sağlıklı yağ sınıfında yer alması ise önemlidir. Köpek mamalarında en çok tercih edilen sağlıklı yağ balık yağıdır. Balık yağı sayesinde cilt ve tüy sağlığı desteklenirken bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi ve sindirim sağlığının desteklenmesi mümkün olur. Enerji seviyesinin yükseltilmesinde de görev yapan sağlıklı yağlar sebzelerden de elde edilebilir.

Lif

Yine insan beslenmesinde olduğu gibi köpek beslenmesinde de lif oldukça önemli bir yere sahiptir. Lif köpeklerin kilo kontrolünü sağlaması açısından temel gerekliliklerdendir. Sindirim sistemi sağlığına destek olan lifler sayesinde köpeklerin bağırsaklarındaki bakteri dengesi korunabilir. Liflerin sindirim süreci karbonhidratlara oranla daha uzun sürdüğü için kan şekeri dengesini sağlamaları mümkün olur. Yapılan araştırmalar sonucu da lif kaynaklarının köpeklerin insülin hassasiyetini azalttığı yönünde veriler elde edilmiştir.

Vitamin

Köpeklerin sağlıklarının sürdürülebilmesi ve metabolizma fonksiyonlarının devamlığı için vitaminler en elzem besin gruplarından biridir. Köpek beslenmesinde en önemli vitaminler arasında A vitamini, B vitaminleri, D vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini bulunur. A vitamini hücre büyümesinde, bağışıklık fonksiyonlarının devamlılığında ve fetal gelişimde görevlidir. B vitaminleri karbonhidratların sindiriminde, enerji üretiminde, nöral fonksiyonlarının devamlılığında gereklidir. C vitamini güçlü bir antioksidan olarak enflamasyonun azaltılmasını ve bilişsel yetilerin desteklenmesini sağlar.

D vitamini fosfor ve kalsiyum dengesinin sağlanmasına yardımcı olarak kas ve kemik sağlığını korur. K vitamini kan pıhtılaşmasını kolaylaştırır ve yaralanma durumunda fazla kan kaybı oluşmasını engeller. Köpek maması çeşitlerinde bulunması gereken bir diğer vitamin ise E vitaminidir. E vitamini özellikle yavru köpek maması çeşitlerinde olmazsa olmazdır. Çünkü bu vitamin yavru gelişimini destekler, hücrelerin fonksiyonlarını iyileştirir ve aynı zamanda sağlıklı hücrelerin fonksiyonlarına zarar veren oksidatif stresle savaşır.

Mineral

Kaliteli köpek maması çeşitlerindeki en temel besin gruplarından biri de minerallerdir. Hormon salınımında ve kas sağlığında etkisi olan kalsiyum, köpeklerin vücutlarındaki sıvı dengesini koruyan sodyum, potasyum ve klorür gibi elektrolitler, nöromüsküler iletimi destekleyen magnezyum ve vücuttaki oksijen dolaşımında görev yapan demir köpek mamalarının içeriğinde bulunması gereken minerallere örnek olarak gösterilebilir.

Kaliteli Köpek Mamaları Uygun Fiyatlarla Petlebi.com’da

Petlebi.com üzerinden köpeklerin yaşına, fiziksel aktivite düzeyine, ırkına ve genel sağlık durumlarına uygun olarak formüle edilen kaliteli köpek maması çeşitlerine uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Yalnızca %100 orijinal ürünlerin satışa sunulduğu Petlebi.com’da düzenlenen kampanyaları takip ederek bütçe dostu, kalitesinden emin olacağınız seçimler yapabilirsiniz.

 

The post Köpek Maması Çeşitlerinin Sahip Olması Gereken Özellikler first appeared on Güncel Paylaşım.

source https://www.guncelpaylasim.com/kopek-mamasi-cesitlerinin-sahip-olmasi-gereken-ozellikler/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histereskopi

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler İçin Yönetim Sistemi

Instagram Hikayesinde Arka Plan Rengi Nasıl Değiştirilir?