Elektrikli Scooter Sayesinde Yeni Bir Meslek Ortaya Çıktı: Elektrikli Scooter Tamirciliği

Ekran Kartı

Elektrikli scooter sayısı gerek benzin fiyatları gerekse araç maliyetleri nedeniyle her geçen gün artış gösteriyor. Yaşanan bu artış nedeniyle de Bettilt giriş verilerine göre elektrikli scooter veya elektrikli araçlara olan talep %100 yükselmiş durumda. Elektrikli araçların satın alımı kadar, satın alma süreçlerinden sonrası da büyük önem taşıyor. Araçların bakımı, onarımı ve parça tamiri gibi birçok detayı, bu alana dair yeni bir mesleği oluşmasına yol açıyor.

Elektrikli scooter tamirciliği ise bu meslek kollarından biri olarak öne çıkıyor. Kimi bireyler direkt olarak elektrikli scooter tamir atölyeleri açmaya yönelirken, kimi bireylerin de elektrikli scooter alanında hizmet veren işletmelerde kendilerine usta olarak yer buldukları görülüyor. Haliyle bu durum yeni bir meslek kolu kadar, yeni bir kazanç kapısının da doğmasına neden oluyor.

İstanbul’da Eyüpsultan’da bir elektrikli scooter atölyesinde çalışan Yalçın Sepil ise son dönemlerde elektrikli scooterlara olan talebin, özellikle yaz aylarında çok daha ciddi seviyelere çıktığından bahsediyor. Ayrıca Sebil, henüz elektrikli scooter tamir konusunun ülkemizde gelişmediğinin de altını çiziyor.

“En Çok Anakart Problemi Yaşanıyor”

Gün içerisinde en az 10-15 arasında scooter tamir ettiğini belirten Sebil, elektrikli scooterların garanti sürelerinin dolmasıyla birlikte arıza verdiklerine dikkat çekiyor. Oluşan arızalar nedeniyle de garanti veya servis kapsamında destek almak isteyen tüketicilerin, maliyetler nedeniyle bu tarz uygulamalardan uzak durduğunu belirtiyor.

Bu yüzden de kendisi gibi alternatif ya da yetkili servis başlığı altında hizmet vermeyen tamircilere yönelme olduğunu belirten Sepil, tamir süreçleriyle ilgili şu detayların altını çiziyor: “Bana tamir için birçok şehirden scooter gönderiliyor. Günde 10-15 civarı scooter tamiri yapıp, teslim ediyoruz. Ölü sezon olduğu için sayı bu kadar düşük. Yazın bu oran 3 katına kadar çıkıyor”.

Sepil, genel olarak Türkiye’de elektrikli scooterlarda yaşanan arızaların nedenlerine de değinerek, bu arızaların sebebinin kullanıcı hatalarından kaynaklandığının altını çiziyor. Özensiz ve dikkatsiz bir kullanım olduğunu, ayrıca çok yük bindirilmesi nedeniyle zamanla araçların ömürlerini çok daha hızlı bir şekilde tükettiklerini ifade eden Sebil, en çok anakart arızasıyla karşı karşıya kaldığının altını çiziyor.

Sebil: “Sürücüler daha çok düz yolda gitmekten ziyade yokuş tırmanabilen bir cihaz arıyor. Bu da cihazlarda arıza oranını yükseltiyor. Çünkü motor zorlanıyor. En çok ana kartları bozuluyor. Bazı kullanıcılar cihaza yazılım yükleyerek hızını artırıyor. Bu da araçları zorlamış oluyor ve bozulmasına neden oluyor.”

Scooterların Uzun Ömürlü Olabilmeleri Adına Tavsiyeler Veriyor

Türkiye’de elektrikli scooterların çok daha uzun ömürlü kullanabilmeleri adına çeşitli tavsiyelerde bulunan Sebil, tavsiye konusunda: “Cihaza sıvı değmemesine dikkat edilmeli. Sağanak yağışta kullanılmaması gerekiyor. Çünkü bataryaya su sızabilir, hatta batarya patlayabilir. Bataryaları uzun süre şarjsız bırakmamak gerekiyor. Ürünün belirli bir voltaj seviyesi var. Bu seviyenin altında uzun süre güçsüz kalan bataryayı kurtarmak çok zor olur.” İfadeleriyle, uzun ömürlü bir şekilde cihaz kullanımı konusunda detayların neler olduğunu belirtiyor.

Sebil, her ne kadar elektrikli scooterların ekonomik olarak görünseler de aslında arıza durumlarında oluşan maliyetlerin kullanıcılarının ceplerine ciddi ölçüde zarar verdiğini belirtiyor. Öte yandan elektrikli scooterların genel fiyat aralıklarındaki uçuruma da değinen Sebil, 7.500 TL ile 130.000 TL arasında bir fiyat aralığının olduğunu çiziyor. Özellikler, ömür, batarya kapasitesi vb. birçok detayın bu fiyat detaylarını belirlediğini belirten Sebil, bu nedenle de kullanıcıların seçim yaparken bütçelerine uygun, tamir masraflarını göz önünde bulundurarak seçim yapmalarının son derece önemli olduğunu ifade ediyor.

 

The post Elektrikli Scooter Sayesinde Yeni Bir Meslek Ortaya Çıktı: Elektrikli Scooter Tamirciliği first appeared on Güncel Paylaşım.



source https://www.guncelpaylasim.com/elektrikli-scooter-sayesinde-yeni-bir-meslek-ortaya-cikti-elektrikli-scooter-tamirciligi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histereskopi

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler İçin Yönetim Sistemi

Instagram Hikayesinde Arka Plan Rengi Nasıl Değiştirilir?