Okul Stresi Belirtileri Nelerdir?

stres

Stres, hepimizi günlük hayatın belirli noktalarında önemli ölçüde etkiler. Bu duygu durumu, özellikle gelişme ve okul çağındaki çocukların olumsuz tavırlar sergilemesine neden olabilir. Okul stresi, çocuklarda ve gençlerde yaygın bir şekilde görülen söz konusu duygu durumlarının başında gelir. Ağırlıklı olarak okula yeni başlayan çocuklarda görülen bu kaygılı ruh hâli, öğrencilerin ders başarısının düşmesine sebebiyet verir. Çocuğunuzun okul stresi yaşayıp yaşamadığını şu belirtilere dikkat ederek anlayabilirsiniz:

 

  • Okula gitmemek için sürekli bahaneler üretme.
  • Okula gidiş saati yaklaşırken huysuz ve kavgacı tavırlar sergileme.
  • Okula giderken öfkeli bir ruh hâline bürünme.
  • Uyku saatlerinde sorun çıkarma.
  • Okulda diğer öğrencilerle kavga etme.

 

Okul stresi çocukların hem fiziksel hem de zihinsel anlamda rahatsız hissetmesine neden olur. Tırnak yeme gibi stres temelli davranışlar, bu olumsuz ruh hâlinin fiziksel anlamda dışa vuruşunun bir işaretidir.

Okul Stresini Azaltmak İçin Nefes Egzersizi Yapmak Neden Önemlidir?

Nefes egzersizleri, günlük yaşamı olumsuz etkileyen tüm duygulara ve durumlara karşı önemli ölçüde rahatlama sağlayan çalışmalardır. Bu egzersizler yetişkinleri olduğu gibi çocukları da duygu kontrolü konusunda güçlendirmeye yardımcı olur. Çocuklarda sıkça karşılaşılan okul stresini azaltma için nefes egzersizlerinden faydalanmanız mümkündür. Özellikle küçüklere erken yaşlardan itibaren öğretilen nefes teknikleri, çocuğun hem fiziksel hem de zihinsel anlamda huzurlu hissetmesinde önemli bir rol oynar.

 

Çocuklar için nefes egzersizleri, küçüklerin kolayca uygulayabileceği çalışmalardır. Günlük hayatta doğru nefes almayı öğrenen çocuklar daha huzurlu ve sakin hissederler. Ayrıca küçükler, duygu kontrolü konusunda da uzmanlaştıkları için gündelik hayatta karşılarına çıkan sorunlarla verimli bir şekilde baş etmeyi öğrenirler. Ek olarak okul ve sınav stresi, nefes egzersizleri sayesinde minimum düzeye indirilebilir.

Okul Stresinden Kurtulmak İçin Yapılabilecek Nefes Teknikleri Nelerdir?

Çocukların okulda stresle başa çıkması için uygulayabilecekleri birçok nefes egzersizi bulunur. Zihinsel anlamda kaygıyı azaltan bu nefes teknikleri, çocukların önemli ölçüde rahatlamasına katkı sağlar. Hem çocukların hem de ebeveynlerin uygulayabileceği nefes çalışmaları ise şunlardır:

 

  • Deniz yıldızı nefesi: Kollar uzatılarak parmaklar açılır. İşaret parmağıyla eller aşağı ve yukarı hareket ettirilir. Bu işlem sırasında burundan düzenli olarak nefes alınır ve verilir.
  • Üçgen nefes: Bir üçgen hayal edilerek uygulanır. Egzersiz sırasında üçgenin kenarlarına geçildiği hayal edilir. Üçgenin köşelerinde 3 kere nefes alınır. Kenarlara geçerken nefes tutulur. Üçgenin son köşesinde 3 sayıda ağızdan nefes verilir.
  • Tavşan nefesi: Burundan üç kez hızlı ve kesik nefesler alınır. Daha sonra burundan uzun nefes verilir.
  • Yılan nefesi: Nefes burundan alınır ve uzun bir tıslama sesi ile ağızdan geri verilir.
  • Mumları söndür: Burundan nefes alınır. Daha sonra bir pastanın üzerindeki mumları söndürüyormuş gibi dudaklar büzülerek nefes verilir.
  • Sihirli top: Burundan 5 kere nefes alınır ve verilir. Bu sırada bir top hayal edilir. Her nefeste topun şiştiği zihinde canlandırılır. 
  • Salıncak nefesi: Alınan ve verilen nefeslerin sayısı eşittir. Nefes alırken salıncağın yukarı, verirken ise aşağı yönlü hareket ettiği hayal edilir.

 

Çocuklara özel olarak hazırlanan okul stresi için nefes çalışması teknikleri, küçüklerin kolayca yapabileceği egzersizlerdir. Çocuğunuzun bu nefes tekniklerini öğrenmesine yardımcı olarak hem okulda hem de günlük hayatta stresle baş etmesine yardımcı olabilirsiniz.

Breath Hub ile Doğru Nefes Tekniklerini Kullanarak Okul Stresinden Kurtulun!

Breath Hub’da okul stresine karşı uygulayabileceğiniz birçok nefes egzersizi bulunur. Okul stresi yaşayan küçükler için son derece faydalı olan bu çalışmalar, çocukların günlük yaşamda karşılarına çıkan durumlarda sakin kalmasına katkı sağlar. Çocuklara özel olarak tasarlanmış nefes seansları, küçüklerin huzurlu ve rahat hissetmesine yardımcı olur. ‘’Dünyanın en büyük nefes çalışması topluluğu’’ olan Breath Hub uygulamasında sınav stresini yenme, konsantrasyon ve rahatlama gibi çeşitli nefes egzersizleri mevcuttur. Ailece kullanabileceğiniz bu uygulama sayesinde sevdiklerinizle huzur dolu bir nefes yolculuğuna çıkabilirsiniz. 

 

The post Okul Stresi Belirtileri Nelerdir? first appeared on Güncel Paylaşım.



source https://www.guncelpaylasim.com/okul-stresi-belirtileri-nelerdir/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histereskopi

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler İçin Yönetim Sistemi

Instagram Hikayesinde Arka Plan Rengi Nasıl Değiştirilir?