Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı?

kış lastiği

“Kış lastiğini yazın kullanmak mümkün mü?”, araç sahiplerinin sıkça merak ettiği bir konudur.

Kış mevsimlerinde takılması zorunlu olan kış lastikleri, özellikle karlı, buzlu ve yağmurlu havalarda araç güvenliğini artırmakta ve konforlu bir kullanım olanağı sunmaktadır. Ayrıca kış lastikleri sayesinde aracın olumsuz hava koşulları karşısında kaza riski %50 oranında azalmaktadır.

Kar lastiği özellikle hava koşullarının bozulmaya başladığı aralık ayından itibaren kullanılmalı ve ilkbaharın kendini göstermesiyle beraber nisan ayı başlarında çıkartılmalıdır. Böylece hava koşullarına uygun olarak güvenlik önlemleri üst düzeyde sürdürülebilmektedir. Ayrıca mevsime uygun lastik kullanımı araç performansını ciddi ölçüde artırmaktadır.

Kış lastiklerinin belli başlı özellikleri bulunur. Bu özellikler şunlardır:

  • Kış mevsiminde olumsuz hava koşulları karşısında güvenli ve rahat bir kullanım sunarlar.
  • Buzlanma veya aşırı yağış gibi durumlarda aracın kaymasını ve kaza yaşanmasını engellerler.
  • Araç sahibinin can ve mal güvenliğini sağlarlar.

Aynı zamanda olumsuz hava şartları ve kış mevsimine uygun şekilde üretildiklerinden aracın performansını artırmaları da bu özellikler arasında yer almaktadır.

Kış Lastiğini Yazın Kullanırsak Ne Olur?

Kış lastiğinin özellikle nisan ayından başlayarak ilkbahar, yaz ve sonbaharda hava koşullarına göre değişmek üzere ortalama kasım ayına kadar kullanılması uygun değildir. Özellikle yaz mevsiminde havalar ısındığından kış lastikleri güvenlik açısından yazın kullanıma uygun değildir.

Kış lastikleri soğuk havalara, zorlu kış şartlarına, kar ve buzlanmaya karşı etkin bir araç kullanımı için üretilen ürünlerdir. Haliyle yaz mevsiminde aşırı sıcak karşısında bu lastiklerde aşınmaya bağlı olarak aşırı ısınma ve erime görülmektedir. Bu durum ise aracın güvenle kullanımını engeller nitelikte olup kaza ve can kayıplarına yol açabilecek risklere sahiptir.

Bu yüzden kış lastiklerinin kullanımına hava koşulları doğrultusunda, kasım-aralık aylarında başlanmalıdır. Bu lastikler nisan ayında mutlaka normal veya yaz mevsimine uyumlu, sıcak havada aşınma ve erimeye karşı dayanıklı lastiklerle değiştirilmelidir. Ayrıca kış lastiğini yazın kullanmak yakıt tüketimini önemli ölçüde artırır.

Kış Lastiğini Yazın Kullanmanın Cezası Var mı?

Peki, kış lastiğini yazın kullanmanın cezası var mı? Evet, kış lastiğini yazın kullanmanın cezası vardır. Bu ceza 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle 846 TL’dir. Bu tutarın yeni yıla girilmesiyle beraber zamlanacağı öngörülmektedir.

Kış lastiğini yazın kullanmak, kazaya sebebiyet vermesi nedeniyle cezai işleme tabi tutulmaktadır. İlk cezanın ardından kış lastiklerini değiştirmeyen sürücülerin çarptırıldıkları cezalar artmakta ve durum, belirli bir süre ile ehliyete el koyulmaya kadar gidebilmektedir.

Her mevsime uygun lastik modellerini “Lastik Sipariş” adresi üzerinden satın alabilirsiniz.

The post Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı? first appeared on Güncel Paylaşım.



source https://www.guncelpaylasim.com/kis-lastigi-yazin-kullanilir-mi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histereskopi

Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler İçin Yönetim Sistemi

Instagram Hikayesinde Arka Plan Rengi Nasıl Değiştirilir?